City Gross har bullat upp med 350 ton julskinka inför julen

På City Gross har man just nu bråda dagar med att bulla upp med julmat inför helgen, då många kommer att handla merparten av julbordsmaten. Julbordstrenderna är tydliga, mångfalden på julborden ökar. Det gäller vilken typ av mat man äter, där t ex skaldjur blivit vanligare. Men även varutyp, där ekologiskt, vegetariskt och närproducerat är på stark uppgång. Den ekologiska julskinkan är t o m en bristvara som lär ta slut i helgen.

– Det är bokstavligen en strid på kniven mellan oss och våra konkurrenter om vem kunderna väljer när de handlar julmaten. Det gäller inte minst var man handlar julskinkan, julbordets viktigaste symbol, säger Krister Kamph, ansvarig för julskinka på City Gross.

Julskinka med svål blir allt vanligare. Smaken blir saftigare och godare, något som bevisas av att t ex City Gross egen Favorit Julskinka med svål nyligen placerat sig högt i flera aktuella tester i media. När man förr nöjde sig med att äta ”julskinka” väljer man idag allt oftare en variant av julskinka som passar den egna smaken och livsstilen. På samma sätt som färre idag beställer ”en stor stark” på krogen. Det kan bero på en ökad medvetenhet i kombination med att fler lägger upp profilerande matbilder i sociala medier och på sajter som tex mattankar.se.

Ett utslag för mångfalden är att City Gross nationella sortiment i år omfattar 44 julskinkor i olika storlekar från nio leverantörer, utöver ett 25-tal lokala varianter som endast finns i enstaka butiker. Allt från vegetariska och ekologiska till rimmade, saltade och med eller utan svål. Julskinka från vildsvin är ett udda inslag som bidrar till sortimentsbredden. Ett annat utslag för att fler försöker förenkla julmatlagningen är trenden mot svensk skinka som är kokt och rimmad i saltlake och därmed snabbare kan lagas till. Att rimma själv är något yngre kunder norr om Skåne undviker.

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.