De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar svagt sjunkande priser de senaste månaderna

Det svänger lite fram och tillbaka och det är svårt att få någon entydig bild av vart priserna är på väg. Jag tror det är något vi får vänja oss vid, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit 1 % den senaste månaden. På tre månaders sikt har bostadsrättspriserna stått still medan villapriserna gått ner 3 %.

Vi är vana vid att bostadspriserna i Sverige rör sig i en tydlig riktning och historiskt sett så har det varit uppåt. Nu är det lite annat läge där det svänger fram och tillbaka. Förra månaden var det svagt upp och nu är det motsatsen. Samtidigt gjorde vi fler bostadsaffärer i november i år jämfört med förra året. Det spretar och jag förstår att det kan vara svårt och förvirrande för konsumenterna, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

När det gäller nyproduktion ser vi en fortsatt avvaktan. Prisjusteringar har gjort att det säljs något mer men överlag är det är fortfarande trögt på många orter. Det är också påtagligt att andelen som säljer först ökar. På vissa orter är det en majoritet som säljer innan de köper vilket skiljer sig avsevärt från hur det såg ut för några år sedan, fortsätter Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Göteborg – Platå med svagt sjunkande priser: Priserna på både bostadsrätter och villor i Göteborgsområdet har sjunkit 1-2 % de senaste månaderna. Marknaden i Göteborg är fortsatt på en platå där priserna rör sig väldigt lite. Köpare och säljare fortsätter anpassa sig till varandra och försäljningarna tar något längre tid än för ett år sedan, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

Malmö – Stabilisering på marknaden: I Malmö-området så har priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit 2-3 % de senaste månaderna. I Malmö upplever vi att marknaden stabiliserats senaste månaderna. Utbudet för bostadsrätter har varit högt tidigare under hösten men sjunkit till normalnivåer senaste månaden. Utbudet på villa har i stort sett följt föregående år. Bostäder i ytterområdena med en något lägre prisbild säljs snabbt precis som bostäder som sticker ut och ligger på attraktiva lägen i stan. Merparten av de villor som kommer ut har många visningsbesökare och säljs efter budgivning, säger Maria Tillgren, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Stockholm – Normalläge utan prisrace: De senaste siffrorna visar på svagt sjunkande bostadsrättspriser och villapriser den senaste månaden. Villamarknaden har stabiliserats under hösten. Från nedåtgående priser och avvaktande till mer normalläge. De familjer som vill byta boende vågar göra det när marknaden stabiliserar sig. Det är spekulanter på visningarna, villorna blir sålda men det är inte det prisrace och kraftfulla budgivning som vi såg för ett par år sedan, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.