Tio tecken på om din kropp har brist på järn

Tio tecken på om din kropp har brist på järn

Varannan tonårstjej och var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist. Tre-fyra procent av dem har anemi. I fattiga länder är dödsfall orsakade av järnbrist inte ovanlig. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör en miljon människor av anemi varje år. Och färska siffror visar att hela två miljarder människor har blodbrist just nu. Efter proteinbrist är järnbrist det andra vanligaste bristtillståndet.

Vegetarianer och veganer som ännu inte lärt sig vilken mat som är järnrik i kan ligga i riskzonen. Men ibland kan vem som helst utan någon som helst anledning få sämre blodvärde. Vid alla dessa tillstånd kan det vara svårt att äta sig till ett bättre blodvärde. En snabb och enkel väg är att ta ett kosttillskott med järn för att höja blodvärdet.

För tonåringar och kvinnor i fertil ålder beror blodbrist oftast på kraftiga menstruationer. Den som idrottar mycket kan ha svårt att fylla på kroppens depåer med järn.

1. Trött och håglös. Om inget känns roligt längre, om det är svårt att komma upp på morgonen och du helst går och sover så tidigt som möjligt för att livet känns trist ska du kolla ditt blodvärde.

2. Sköra naglar. Tunnare naglar, naglar som lätt går sönder och skivar sig kan bero på järnbrist.

3. Livlöst hår. När ditt hår inte mår bra är det ett tydligt tecken på att du har en obalans i kroppen. Livlöst hår och extra mycket håravfall kan bero på järnbrist.

4. Extra trött efter ett träningspass. Om du under en period blivit extra trött eller fått avbryta din träning tidigare än innan kan det bero på järnbrist eftersom uthålligheten och orken minskar.

5. Andfådd av lite ansträngning. Kroppen får svårare att ta upp syre om den lider brist på järn. Därför kan du känna dig extra andfådd av din vanliga promenad eller när du tar trapporna. Då är det lätt att du hamnar i en dålig spiral. Om det känns tungt och motigt när du rör på dig kanske du rör på dig mindre och därigenom får sämre kondition. Vid järnbrist kan du också få en brännande känsla i musklerna efter avslutad träning.

6. Blek hy. Om du är ovanligt blek är det ett tecken på att du inte mår bra. Det blir man oftast när man har influensa eller när man precis tillfrisknat. Men är man blek utan att vara sjuk kan detta bero på blodbrist och/eller anemi. Mörka ringar under ögonen är ett annat tecken på järnbrist.

7. Ofta förkyld. När man har för lite järn i kroppen sjunker också immunförsvaret och det är lättare att bli förkyld eller få influensa. På grund av bristtillståndet kan det också vara svårare att tillfriskna.

8. Irritabel och arg. Att lätt tappa humöret och känna irritation på grund av småsaker kan bero på fler saker. Sover du bra, äter bra och livet fungerar som det ska på alla andra plan så är chansen stor att din irritation och ditt dåliga humör har med järnbrist att göra.

9. Tappar koncentrationen lätt. Järnbrist kan påverka din förmåga att koncentrera dig men också förmågan att lära in. Minnet kan också försämras.

10. Missfärgad urin. Hos personer med järnbrist kan urinen ibland bli rödfärgad.

Men tänk på att sedan att äta en järnrik kost, speciellt om du till och från drabbas av blodbrist. För att kroppen lättare ska kunna ta upp järn behöver den hjälp av vitaminer och mineraler så tänk därför på att äta mycket grönsaker.

Källa: Svenska Örtmedicinska Institutet

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.