En ungdomsansvarig ska hjälpa ungdomar att få bättre kunskaper om sin privatekonomi

Sparbankerna har en lång tradition av folkbildning och senast i deras satsning ”Skicka vidare – Kunskap” är att anställa en ungdomsansvarig som ska hjälpa ungdomar att fundera och få bättre kunskaper om sin privatekonomi. Ungdomar känner stress och oro när det gäller pengar och ekonomi.

Sparbankerna vill med deras Ungdomsansvarig tidigt komma ut främst i gymnasieskolorna för att informera och inspirera ungdomar till en sund ekonomi. Detta för minska tröskeln till vuxenlivet. Statistik visar att ungdomar som har ett eget sparande i mindre utsträckning känner stress och oro kring sin ekonomi. Ett bra sett att minska stressen är att jämföra alternativen innan man tar ett privatlån för framtida investeringar. Det finns många aktörer som kan hjälpa till med att jämföra sparande och lån.

– Det känns fantastiskt kul att få möta ungdomar som inte än kommit ut i arbetslivet och därmed inte hunnit hamna i de fällor som annars är så lätt. Jag önskar jag själv hade haft möjligheten att prata med en privatrådgivare redan när jag gick i skolan, säger Alexander Flygare som är ny Ungdomsansvarig i Sörmlands Sparbank.

Sörmlands Sparbank är en sparbank som verkar lokalt i Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker. Sparbankerna vill att ungdomarna i deras närområdet ska vara de ungdomar i landet som känner mest trygghet inför sin framtida ekonomi. Att jämföra ökar tryggheten hos den som ska låna och spara.

– Efter att ha jobbat i 6 år som privatrådgivare vet jag vilka frågeställningar och problem unga vuxna har, inför bostadsköp, giftermål, barn osv. Att nu kunna prata om sparande kontra konsumtion och lån känns därför extra meningsfullt, berättar Alexander. Jag har ofta mött unga vuxna med förhållandevis hög inkomst som inte sparar alls.

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.